Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!
On the Dutch, national news channel for kids I stood up for slithery animals!
28 jun, 2024
[English summary below]
De telefoon ging over: "Hoi Manon, wat vind jij er eigenlijk van dat bedreigde panda's en tijgers heel veel aandacht krijgen en sommige andere bedreigde dieren heel weinig?"
Het was een journalist van het
NOS Jeugdjournaal.
Vergeet de buitenbeentjes niet!
Ik onderzoek al jaren niet-aaibare dieren zoals salamanders, kikkers en padden, dus de redactie wist waarschijnlijk mijn antwoord al wel een beetje. Ik zei:
"Tja, ik vind het heel goed dat die veel aandacht krijgen natuurlijk! Maar er zijn ook heel veel andere dieren die mensen lelijk of eng vinden en die daarom in de vergetelheid raken. Dat is zonde en niet zonder risico's." Het NOS Jeugdjournaal vroeg mij vervolgens om op televisie iets te vertellen over minder populaire dieren en waarom die meer gewaardeerd zouden moeten worden.
[tekst gaat verder na de video]
Opnames bij Reptielenhuis de Aarde
Eigenlijk wilde ik de inheemse kikker- en salamandersoorten van Nederland laten zien, zoals de
Alpenwatersalamander en de
bruine kikker. Maar omdat het deze week zó heet was buiten, achtte ik de kans klein dat we er veel zouden vinden in het bos... De amfibieën zitten met dit weer op koele plekken, diep verstopt in de modder of onder water. Ze uit de sloten en poelen boven water halen, de hete zon in, zou ik niet zo lief gevonden hebben.
Dus stelde ik voor dat we naar
Reptielenhuis De Aarde konden gaan. Dat is bij mij thuis om de hoek en daar zitten vooral veel reptielen, zoals netpythons, kameleons en sporenschildpadden, die goed verzorgd worden in grote verblijven. En er woont ook één bijzondere amfibie die de ster van de show bleek: de exotische joekel "Jabba". Hij mocht natuurlijk ook in beeld komen.
[tekst gaat verder na de foto]
Jabba de exotische stierkikker
Jabba is een
Afrikaanse stierkikker. Gelukkig komt die niet voor in Nederland en gaat het met deze soort wel goed in zijn natuurlijke leefgebied in Afrika! Helaas is het wél zo dat er veel stierkikkers zoals Jabba op plekken in andere landen leven in het wild waar zij eigenlijk niet thuis horen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de
Amerikaanse stierkikker: die komt wél in Nederland voor. We noemen zo een dier dan een 'exoot'.
Ik legde uit hoe een exoot zoals de stierkikker een probleem kan zijn voor de biodiversiteit: stel je maar eens voor dat kleinere, kwetsbare kikkers en padden moeten concurreren om leefgebied en voedsel met gigantische kikkers zoals Jabba! Helaas was er niet genoeg tijd om dit allemaal in het filmpje op te nemen, maar gelukkig heb ik daar zelf ook een
Naturalis YouTube video over gemaakt.
[tekst gaat verder na de foto's]
Amfibieën: onze 'kanaries in de kolenmijn'
Ondanks dat niet alles uit het interview in het filmpje kwam, ben ik super blij dat ik op TV via
NPOZapp duidelijk mocht maken dat het wereldwijd heel erg slecht gaat met veel amfibieënsoorten. Als je wilt weten waarom dat is, heb ik alle oorzaken voor jou
hier op een rijtje staan. En als je wilt weten waarom dit eigenlijk een groot probleem is en wat we daaraan kunnen doen? Check dan ook
dit artikel waarin ik uitleg dat amfibieën eigenlijk onze 'kanaries in de kolenmijn' zijn.
Gelukkig kon ik in de video benadrukken dat amfibieën een belangrijke schakel zijn in natuurlijke voedselketens wereldwijd. En dankzij die kleine, grote vriend "Jabba de Hutt" de stierkikker kon ik aan alle jonge kijkers laten zien dat amfibieën een stuk liever zijn dan ze soms lijken (en kijken)! En als jij nu benieuwd bent of een soort bedreigd is of niet, kun je dit checken via "IUCN Red List". Meer over dit alles is te vinden door te klikken op de groene balk:
English summary:
Recently I was on NOS Jeugdjournaal (the National news channel for children) to stand up for threatened species that get less attention. My focus was, of course, on amphibians, as amphibians are in jeopardy worldwide. However, they do not get as much attention as more flamboyant or cute species, such as tigers or pandas. In the interview I discussed the problems that amphibians face: climate change, habitat loss, deadly diseases, and exotic species.... Unfortunately not everything made the cut, but I believe the general message came across well: amphibians are a lot cooler than many people think, they play an important role in natural food chains around the globe, and they need our help more than ever! The episode + article can be reached through the video and green button above [in Dutch only].
Source banner photo: NOS Jeugdjournaal / NPOZapp & IUCN.