Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!

"Ik besloot meer te leren over de natuur en het DNA van dieren"

Ik begon dertien jaar geleden aan de Bachelor Biologie opleiding aan de Universiteit van Utrecht. Na jaren in de collegebanken te hebben gezeten en een boeiend veldwerkseizoen te hebben meegemaakt in Costa Rica, besloot ik een dubbel Master programma te volgen aan de Universiteit van Wageningen. Daar kon ik meer leren over de natuur en het DNA van dieren. Sinds ik mijn Master diploma op zak heb, heb ik al mogen werken als geneticus, ecologisch adviseur, en wetenschapscommunicator. En nu werk ik als evolutionair bioloog aan mijn promotie- en postdoc onderzoeken en als taxidermist bij een museum!

Evolutie is imperfect

Bij evolutie denkt men al gauw aan een proces waarbij gestreefd wordt naar perfectie, maar niets minder waar... Evolutie op zichzelf is namelijk helemaal niet doelbewust. Het volgt een aantal basis principes, waarbij soorten zich continu aanpassen aan een veranderende (of gelijk blijvende!) omgeving. Een soort is dan ook nooit per se 'af'. De aanpassingen zijn eigenlijk alleen mogelijk doordat er soms 'foutjes' in het DNA zitten: dat zijn de zogenaamde mutaties die zorgen voor de zogenaamde genetische diversiteit. Mutaties kunnen een nadeel, maar ook juist een voordeel opleveren - of gewoon neutraal zijn.


Het behoud van 'wild' DNA
 
Helaas staat de natuur momenteel onder druk, voor een groot deel door toedoen van de mens. Doordat bijvoorbeeld plant- en diersoorten in aantallen verminderen en populaties steeds kleiner worden, ontstaat het risico dat er niet genoeg voordelige mutaties meer over blijven in het DNA van die soorten om zich nog verder te kunnen evolueren. Als ze te veel genetische diversiteit verliezen, ontstaat zelfs het risico dat alleen nadelige mutaties overblijven en de overhand gaan nemen. Veel soorten kunnen het niet meer alleen aan: we moeten hen helpen hun diverse ('wilde') DNA zo veel mogelijk te behouden!

Dit is mijn drijfveer!

Het verdwijnen van natuurlijke leefgebieden, het op de loer liggen van inteelt, en de verspreiding van exotische soorten en ziekten vormen slechts een paar van de hedendaagse problemen in de natuur die bijdragen aan het verlies van genetische diversiteit. Vele dier- en planten soorten kunnen zich maar moeilijk aanpassen aan de te snel veranderende, menselijke omgeving. Daardoor kunnen ze uitsterven, en dat gebeurt op dit moment dan ook op grote schaal. Maar gelukkig is daar iets aan te doen! Dat is de grote, intrinsieke drijfveer die mij motiveert om meer te blijven leren over de natuur en DNA en om die kennis te delen:
als we namelijk beter begrijpen, kunnen we ook beter beschermen!

Dierenportfolio

Weten met welke dieren ik allemaal gewerkt heb? Houd dan mijn dierenportfolio in de gaten! Ik plaats hier regelmatig info over een diersoort of diergroep waar ik aan gewerkt heb.

Watersalamanders

Voor mijn huidige onderzoek bij de Universiteit van Leiden en bij Naturalis werk ik aan het ontrafelen van het DNA van watersalamanders: en dat is geen makkie!

Pygmy hogs

Mijn favoriete varken is heel zeldzaam en ook ernstig bedreigd in het wild. Ik heb onderzoek mogen doen naar de totale DNA code, ook wel het 'genoom', van dit super bijzondere dier: het Indiase dwergzwijn, of 'pygmy hog', in het Engels.

Zeeschildpadden

Zeeschildpadden hebben last van de opwarming van de aarde. Waarom? Omdat de geslachtsbepaling van temperatuur afhankelijk is! Daarom deed ik onderzoek naar eieren en baby zeeschildpadjes in het prachtige Costa Rica.

& nog veel meer!

Dit zijn maar een paar voorbeelden uit mijn dierenportfolio. Die vul ik regelmatig aan met verhalen. Er valt ook zo veel te vertellen over alles wat ik al heb mee mogen maken! Je vindt mijn dierenportfolio hier:

⇨ Meer...

Dit vind je allemaal op mijn site

Wetenschapscommunicatie, educatie en creativiteit vind ik heel belangrijk. Daarom houd ik mij vol passie bezig met mijn eigen bedrijf: Wild DNA.

Nieuwsgierig naar alle dieren waar ik al aan, mee, of voor gewerkt heb? Check mijn dierenportfolio, waar ik regelmatig nieuwe verhalen deel!

Mijn interesses lopen uiteen, van evolutie tot DNA tot ecologie, tot gedrag... Moeilijk kiezen! Die brede interesse biedt mij wel een helikopterblik op meerdere vakgebieden.

Op deze pagina vind je meer informatie over mijn publicaties, filmpjes, uitzendingen, en artikelen in en op diverse media en platformen.

Interesse en mijn blogs en nieuws volgen? Kijk eens hier - ik plaats regelmatig verhalen en updates over werk. Veel leesplezier!

Connecten? Samenwerken? Of gewoon kletsen? Zie mijn contactpagina voor meer info en ik spreek graag af voor een kopje (ijs)koffie of thee.

Share by: