Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!
What is taxidermy?
21 mar, 2024
[English summary below]
Taxidermie is de kunst van het opzetten van dieren. Het is een prepareertechniek om huiden te conserveren. Een ambacht die in de vergetelheid raakte... Maar anno 2024 is de taxidermie sterker teruggekeerd dan ooit! Hoe werkt het ook alweer precies? En wie zijn de mensen die dieren opzetten? Dat ga ik je allemaal vertellen in mijn taxidermie blogs, zoals deze.
Het woord taxidermie bestaat eigenlijk uit twee, Oudgriekse onderdelen; τάξις (táxis), wat op orde brengen betekent, en δέρμα (derma), wat huid betekent. Letterlijk is de taxidermie dus het op orde brengen van de huid. En we kennen het allemaal. Iedereen heeft wel eens een opgezet dier gezien. In een museum, op TV, of misschien zelfs gewoon eens bij iemand thuis. De één wordt er ongemakkelijk van, de ander vindt het juist razend fascinerend! Maar wat je er ook bij voelt: slechts weinig mensen denken echt na over het vakmanschap wat nodig is om het voor elkaar te krijgen een dier op te zetten.
[tekst gaat verder na de foto]
Iemand die dieren opzet wordt ook wel een 'taxidermist' genoemd. Dieren worden niet altijd opgezet voor 'het mooie', zoals in de foto met de vogels onder de glazen stolpen. Dat is echt zo'n voorbeeld van een decoratief staaltje taxidermie. Maar vaak worden dieren ook opgezet voor educatieve, of voor wetenschappelijke doeleinden. In dat geval hoeft het dier niet altijd levensecht over te komen.
Voor educatieve en wetenschappelijke doeleinden draait het er eerder om dat belangrijke uiterlijke kenmerken onderzocht worden en zo voorzichtig mogelijk behandeld en bewaard worden. Zodat deze ook in de toekomst nog bekeken kunnen worden door wetenschappers. In de collectie van Naturalis, waar ik sinds kort aan de slag ben gegaan bij het taxidermie-team (ook wel het
prep-team), worden bijvoorbeeld voornamelijk zogenaamde 'balgen' geprepareerd om opgeslagen te worden in de collectietoren achter de schermen, met referentienummertje en al. [tekst gaat verder na de foto]
En ja, je las het goed: ik ben onlangs aan de slag gegaan bij het
taxidermie-team van Naturalis. Niet
fulltime, hoor - ik werk er ook nog steeds als amfibie-onderzoeker en evolutionair geneticus natuurlijk. Maar sinds ik begon aan mijn Bachelor biologie in 2011, waar ik geregeld dieren moest ontleden tijdens verschillende lab-practica, had ik al een interesse in de kunst van de taxidermie, en in wat die kunst je ook allemaal leert over dierlijke anatomie. Ik had alleen nooit de kans om, behalve het ontleden, óók de taxidermie onder de knie te krijgen.
Tot nu! Perfecte timing, dus, om deze blog serie te starten over de
ins en
outs,
en de feiten en fabels, over het vak. Dus, ben jij benieuwd naar wat ik precies ga leren bij het prep-team van Naturalis? Of ben je gewoon nieuwsgierig geworden naar taxidermie wist-je-datjes? Houd dan de 'Wilde Wetenschap' blogs in de gaten - want er zit er af en toe eentje tussen die gaat over de taxidermie.
Wordt vervolgd!
English summary:
Taxidermy - the art of preserving animals - has seen a resurgence over recent years. But what is it exactly, and who are the people behind it? The word "taxidermy" comes from the Greek words "taxis" (arrange) and "derma" (skin), which together literally mean 'arranging the skin'. Taxidermy serves various purposes, from purely decorative ones to educational and scientific ones. At Naturalis, animal skins are conserved mainly for scientific research, in order to preserve important morphological characteristics for future studies. And I have exciting news: recently I joined the taxidermy 'prep-team' of Naturalis! Of course, I still study amphibians and am still an evolutionary geneticist at the institute. But as a result of a long-standing interest in the craftmanship behind taxidermy,, I am finally starting to learn the ins- and outs of the art. Perfect timing, if you ask me, to start a blog series too! So, if you are interested: stay tuned for more insights into the world of taxidermy in my 'Wild Science' (Dutch: "Wilde Wetenschap" blog - because occasionally there will be an article like this one about the
ins and
outs
of taxidermy specifically).